A fost prima iesire din Bucuresti pentru Lightwave Theatre Company. Am facut bagajele, am impachetat cateva personaje, masina de fum, costume, bagajele membrilor si am realizat ca ne apropiem de necesitatea unei dubite. Am reusit sa ajungem la Sibiu datorita unor oameni fata de care nu stim cum sa ne revansam, caci orice am face, cu siguranta ar fi prea putin.
Plecarea spre Sibiu
Ne-a sarit in ajutor Mimi, prietena noastra draga. Am umplut imediat Peugeot-ul ei 206, lasand pe afara elemente importante, dar aici a intrat in scena prietena Crina Zvoboda aka Bunica sexy, pe al carei Peugeot 206 (rosu, de aceasta data), l-am ocupat in proportie de 50%. Oriunde te-ai fi uitat in masina noastra, ai fi dat de ceva din spectacolul pe care urma sa-l jucam in cadrul Bursei de Spectacole de la Sibiu.
Cazarea si ingerii care ne-au aparut in cale
Ajunsi in acest oras minunat, am fost intampinati de gazde. Pe de o parte il avem pe Andrei, care ne-a oferit o camera in apartamentul sau micut, si Andu, care ne-a oferit o ditai casa veche si nelocuita de vreo 3 ani, cu radio-uri vechi de prin anii ’50 (colegul Petru este un mare pasionat de radio-urile secolului trecut), dar fara apa calda. Buna dispozitie a caracterizat intreaga experienta de la Sibiu. A doua zi, ne-a intampinat o a 3a gazda, Andreea, care ne-a pus cheia apartamentului sau nou-nout in mana ca apoi sa plece la Bucuresti, lasand niste straini in casa ei. Nu am avut ocazia sa-i intalnesc pe cei mai sus mentionati pana la sosirea la Bursa. Totusi, acesti oameni ne-au ajutat din tot sufletul, iar acest lucru ne-a impresionat teribil.
Ce s-a intamplat la Bursa?
Sibiu Arts Market este o manifestare culturala internationala in cadrul FITS (Festivalului International de Teatru de la Sibiu) si are ca scop pomovarea atat a spectacolelor produse de companii private cat si cele produse de catre teatrele de stat in fata producatorilor din toata lumea, a directorilor de festivaluri etc. Pentru noi a fost prima asemenea aparitie si am savurat-o in totalitate.
Oamenii din Bursa
Acolo am avut ocazia sa-i cunoastem pe Marc-Andre Roy, scouter pentru Cirque du Soleil, pe care l-am plimbat prin jurul Sibiului, unde a avut ocazia sa perceapa o firmitura din prezentul satului romanesc, John Freeman, director de teatru in cadrul Falmouth University Theatre din Cornwall UK, un om impunator, foarte inalt, si cu o privire taioasa, dar cu un zambet frumos si suflet cald. De asemenea, ne-am bucurat sa-l cunoastem pe Mark Westerby din Noua Zeelanda, Creative Producer – Cuba Creative & PANNZ, alaturi de care am ras, savurat un concert Vita de Vie in Piata Mare si care ne-a oferit un superb schimb de idei si sprijinul sau pentru participarea in cadrul unor festivaluri din tara sa natala. Ne-a si interpretat un cantec traditional in maori. Impreuna cu Yoon Jong-Yeoun, Director Artistic – Ansan Street Arts Festival South Korea, am completat tabloul unor iesiri relaxante si un schimb cultural diversificat.
Organizatorii s-au dat peste cap pentru a ne crea conditiile optime desfasurarii activitatilor noastre acolo. Prima componenta a fost cea a standului, la care i-am asteptat pe cei interesati sa ne calce pragul pentru a afla mai multe despre ceea ce facem. Cea de-a doua a fost prezentarea pe care am sustinut-o in fata producatorilor, directorilor de festivaluri, scouterilor etc., iar ce-a de-a treia – mini-spectacol de aproximativ 20 minute, unde ne-am prezentat cu momente din Iubitafizica.
Printre oamenii dragi noua implicati in organizare, doresc sa-i amintesc pe urmatorii:
- Lavinia Alexe, coordonatorul Bursei, este cea la care am mers pentru sfaturi si vorbe calde. Modalitatea ei de a rezolva o problema prin calm, caldura si zambet ne-a uimit.
- Ana Mujat, asistent universitar, Departamentul de Arta Teatrala din cadrul Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu – a tinut primul workshop, unul dedicat celor care vor avea discursuri de prezentare. De la dumneaei am inteles ca nu suntem acolo pentru a vinde un produs ci pentru a prezenta un proces cultural si ca cei interesati sa “cumpere” nu sunt rechini ci oameni la fel de sensibili si iubitori de cultura, iar perspectiva aceasta a fost cea care ne-a ajutat sa trecem de tracul specific primilor pasi in afara casei. O persoana cu un suflet atat de mare, cu greu gasesti…
- Andreea Tudosa, responsabila delegati – cu alte cuvinte, la ea trebuia sa mergem pentru rezolvarea unei probleme. I-am promis ca nu o vom mai cauta timp de o luna pentru a-i permite sa se refaca dupa provocarile pe care i le-am ridicat pentru desfasurarea spectacolului nostru. Arta papusarilor necesita lumina de slaba intensitate sau chiar absenta. De aceea, sala de spectacol trebuie sa indeplineasca anumite cerinte. Datorita Andreei, Hotelul Ibis s-a ales cu o asemenea sala la parter. Tot ea ne-a gasit si cazare, la Andrei.
- Ileana-Daniela Suciu, asistent – ea ne-a prezentat scouterului Cirque du Soleil, ocazie cu ajutorul careia am reusit sa-l cunoastem si sa aflam cum se lucreaza la cel mai inalt nivel din lume.
Nu avem decat cuvinte de lauda pentru organizatori si ne bucuram pentru relatiile de prietenie ce s-au format in cele patru zile.
Reactii
Prima reactie a fost a lui Sari Madjid de la JakArt Foundation din Indonezia. A fost socata sa afle ca am fost selectati de doua ori sa reprezentam Romania la World Puppet Carnival si ca nu am putut ajunge. S-a oferit ca la anul sa preia eforturile astfel incat participarea noastra sa fie posibila. A aparut posibilitatea unor spectacole in Marea Britanie, Italia, Lituania si Ungaria.
Speram ca posibilitatea sa se transforme in certitudine, iar pana acum putem spune ca participarea noastra in cadrul Bursei de Spectacole de la Sibiu a fost una plina de bucurie si speranta. Daca esti artist, nu ezita sa incerci.